Over mij

Mijn werken gaan over dingen die ertoe doen: liefde, natuur, worstelingen, acceptatie en schoonheid. Het leven is waardevol. De positieve energie die ik voel leg ik vast in mijn werken.

Over mij

Waarom kunst

Liefde voor kunst is eigenlijk net als andere dingen in het leven die ertoe doen: het groeit. Naarmate je er langer van houdt en het voldoende aandacht geeft wordt je liefde groter. Een kunstwerk is het tegenovergestelde van een wegwerp product. Omdat kunst er voor mij toe doet wilde ik ook zelf kunst maken. Ik probeer elke keer mijn beste werk ooit te maken. Elk stuk is met emotie gemaakt. Ik probeer iets te maken dat je raakt, wat je kan ontroeren, waar je van kan genieten; wat je kan boeien, of waar je in weg kan dromen of zwijmelen. Ik streef naar perfectie en train en verbeter mezelf continu. Dat is een natuurlijk proces.

Wat je mooi vindt zegt iets over jou. Maar wat dan? Niemand anders dan jijzelf kan dat duiden.

Mies(224)edsvmc

Mijn verhaal

Mijn (kunstzinnige) ontwikkeling en levensverhaal

Mijn eerste prijs voor de beste tekening won ik als 4 jarige. De leraren van de basisschool merkten mijn talent op. Zij adviseerden mijn ouders om mij tekenles te laten nemen om me daarin verder te ontwikkelen. Ik was een fantasie rijk kind. Les krijgen in tekenen sprak mij niet aan, want ik wilde niet gestuurd worden in mijn creaties. Ik wilde me nog niet toeleggen op tekenen. Ik experimenteerde met van alles: mode, meubels, en schilderen.

Als kind wilde ik klassiek gitaar leren spelen. Dit heb ik jarenlang met veel toewijding gedaan, waaronder 8 jaar in een orkest. Dit heb ik gedaan tot ik mijn plafond als amateur bereikte. Toen ging de lol eraf.

In mijn pubertijd hekelde ik de rolpatronen. Ik wilde een onafhankelijke vrouw zijn die haar eigen geld verdient. Het onzekere kunstenaarsbestaan trok mij niet. Dankzij mijn studie rechten kon ik mijn eigen boontjes doppen en mijn steentje bijdragen aan de samenleving. Daardoor heb jaren lang interessant werk gedaan, van juridisch werk tot en met een politieke (neven)functies. Ik ben altijd volledig voor mijn carrière gegaan enblijven zoeken naar het juiste moment om me weer creatief te gaan ontplooien. Het voelde alsof de drempel steeds hoger werd…

Toen Chris en ik elkaar ontmoeten voelde ik veel energie en inspiratie. Hij was heel enthousiast over mijn creatieve interesse zonder kritisch te zijn over mijn probeersels. Met behulp van boeken, online classes en masterclasses van Cornelis Le Mair heb ik mezelf steeds verder bekwaamd in het schilderen met olieverf. Het blijft boeien, uitdagen en verrassen. Ik geloof vaak dat dingen nóg beter kunnen. Ik zie dat als optimisme. Tegelijkertijd heb ik soms ook moeite om te stoppen en door te gaan naar het volgende. Sinds ik daar bewust mee bezig ben gaat dat steeds beter. Zoals Cornelis zegt: ‘je moet een schilderij niet kapot schilderen.’ In mijn woorden: imperfectie siert.

Ik ben dankbaar voor alle steun en positieve reacties. Zeker ook richting mijn ouders, die mij altijd gesteund hebben in al mijn ambities.

Het proces

Over het maak proces

Sommige mensen schilderen om te ontspannen. Ik schilder omdat ik ideeën heb die ik graag wil verwezenlijken. Het proces van een meesterwerk tot stand brengen gaat als volgt:

Ik heb een idee wat ontstaat uit een gevoel. Dat wil ik afbeelden, maar hoe? Ik laat me inspireren door de beste kunstenaars, fotografen en andere artiesten. Dan maak ik een ontwerp. Ik heb vaak een selectie van 5 tot wel 60 foto’s of video’s om mijn idee te ondersteunen. Ik combineer details of ideeën van deze beelden om in mijn hoofd tot een ontwerp te komen. Hiervan maak ik een schets op geprepareerd canvas of hout. Daarop worden (minimaal) drie lagen verf aangebracht. De eerste laag breng ik aan in 1 kleur met acrylverf. Dan volgt een tweede laag met 4 kleuren acrylverf. Als laatste breng ik de (lagen) olieverf aan. Met elke laag wordt mijn schilderij gedetailleerder en verfijnder. Schilderen is een spel van lichte en donkere kleuren, van accenten en details.

De (onder)lagen van acrylverf zorgen voor een goede hechting met olieverf.

De onderlagen zorgen ook voor meer diepte in het schilderij. Omdat ik laag op laag werk hoef ik geen zwart te gebruiken om optisch het effect van zwart te kunnen nabootsen.

Ik geloof dat je zo goed bent als je laatste werk. Ik probeer steeds mijn beste werk ooit te maken. Ik streef naar schoonheid met een gevoel en betekenis. Iets duurzaams dat bij je blijft. Hoe langer je kijkt naar het schilderij, hoe meer je gaat ontdekken. Het wordt daardoor nooit saai. Het blijft boeien en verrassen. Je schilderijen geven je een ‘thuis-gevoel’. Al mijn werken zijn met veel zorg en aandacht gemaakt en gaan zeker een leven mee.

De lower layers of acryl paint ensure a good attachment for the oil paint. The lower layers also ensure more depth in the painting. Because I work in layers I don’t need to use black to create the optical illusion of black.

I believe you are as good as your last work. Each time I try to make my best work ever. I endeavor beauty with meaning and feelings. Something durable that stays with you. The longer you look at the painting the more you discover. That is why it never bores. It stays interesting and keeps surprising. A painting gives a feeling of coming home. Al my works are made with much care and attention. They last for at least a lifetime.